Snelladen: zes tips voor een zorgeloze reis met uw EV

21 juni 2022 Snelladen: zes tips voor een zorgeloze reis met uw EV

Onze nieuwe snellader wordt al volop gebruikt. Een snelle manier om uw EV weer vol te laden. Gaat u met uw EV op vakantie naar het buitenland? Hier onder zijn verschillende tips te lezen:

Misschien vindt u het spannend om langere afstanden dan normaal te rijden. Of om met uw EV naar het buitenland te gaan. Wat komt er nog meer kijken bij zo'n rit? We helpen u op weg met deze zes tips.

Tip 1: stem de route af op de beschikbare laadpunten

Het aantal laadpunten groeit snel. Toch is het raadzaam om, voordat u op reis gaat, goed te controleren waar laadpunten beschikbaar zijn op de door u gekozen route. Apps, zoals de EV Charging by NewMotion-app, bieden u realtime informatie over beschikbare laadpunten. 

Een ander nuttig hulpmiddel is de routeplanner VanAnaarBeter. Deze routeplanner toont u de beste plaatsen om op weg naar uw bestemming op te laden, maar ook handige details zoals welk batterijpercentage de snellader bereikt en hoe lang het opladen duurt.

Tip 2: neem een werkende laadpas mee

Wist u dat 59% van de EV-bestuurders twee of meer laadpassen heeft? In de praktijk is één laadpas vaak voldoende, zelfs als je in het buitenland rijdt. Toch is het raadzaam om meer dan één pas mee te nemen voor het geval dat u uw pas kwijt raakt of er onverwachte problemen optreden. Zorg ervoor dat uw laadpas minstens twee weken voordat u vertrekt is geactiveerd en controleer of hij goed werkt voordat u aan uw reis begint. Dan loopt u niet tegen verrassingen aan onderweg. Als u met een leaseauto rijdt, vraag dan uw leasebedrijf of u in het buitenland kunt opladen. Op www.laadpastop10.nl kunt u controleren of uw laadpas overal kan worden gebruikt.

Bij steeds meer laadpunten kunt u gelukkig nu ook zonder laadpas opladen door een QR-code te scannen (ad-hoc laden) of via contactloos betalen. Bij sommige laadpunten in ons laadnetwerk is het ook mogelijk om het laden te starten en te stoppen met de EV Charging-app.

Tip 3: rijd veilig, houd rekening met uw actieradius

Bijna de helft van de EV-bestuurders weet al vrij goed hoe ver ze kunnen rijden met hun EV. Vooral tijdens een lange reis is het raadzaam hier goed op te letten en de EV-batterij zo optimaal mogelijk te gebruiken. Uw batterij gaat langer mee als u niet te hard rijdt (niet harder dan 100 km per uur), gelijkmatig rijdt (cruise control), files vermijdt, regeneratief remt (energieterugwinning), rekening houdt met het weer en uw banden zo min mogelijk belast. Bouw een marge in en rijd de batterij niet helemaal leeg. Neem als vuistregel dat u moet opladen als de batterij een oplaadstatus van tussen de 10 en 20% heeft. Op dat niveau kunt u nog steeds naar een andere laadpunt rijden als uw eerste keuze bezet of defect is. Op deze manier hoeft u zich geen zorgen te maken over dat u stil komt te staan.

Tip 4: stop onderweg bij een snellaadpunt

13% van de EV-bestuurders zegt nooit een snellaadpunt te gebruiken. Dit komt vooral door de dagelijkse ritjes. Momenteel zijn er al meer dan 20.000 snellaadpunten beschikbaar in Europa. U vindt ze in de EV Charging-app (of soortgelijke apps) door de laadsnelheid te filteren op >43 kW. Afhankelijk van of uw auto snelladen ondersteunt, kan het verstandig zijn om de batterij net voordat u bij het snellaadpunt aankomt voor te bereiden op snelladen.

Ook is het raadzaam om een locatie met meerdere snelladers te zoeken, zodat u bij drukte een grotere kans hebt om een vrij laadpunt te vinden.

Tip 5: let op de tarieven

Hoewel snelladen onderweg handig en snel is, zijn de kosten meestal iets hoger dan bij gewoon opladen. Steeds meer grote winkels en restaurants in Europa bieden echter gratis opladen aan op hun parkeerplaatsen. Zo kunt u fijn gratis opladen terwijl u een pauze neemt. Houd er wel rekening mee dat u voor sommige van deze locaties een laadpas moet aanvragen.

6: laad op uw bestemming op

Maak het uzelf gemakkelijk door te laden op plaatsen waar u wilt stoppen en op uw eindbestemming. Zoek van tevoren uit of op uw tussenstop of eindbestemming kunt opladen. Dan kunt u de volgende dag met een volle batterij beginnen en bent u geen tijd kwijt aan het zoeken naar een laadpunt onderweg.

Stroom is bijna overal, dus als u genoeg tijd heeft, is het bijna altijd mogelijk om op te laden. Vergeet niet om een 3-pins stekker mee te nemen voor noodgevallen, zodat u met 230 volt kunt opladen.

Nu bent u klaar om met uw EV de weg op te gaan. Rijd veilig, plan vooruit en geniet van de rit.

Terug naar overzicht