E10 benzine

10 september 2019 E10 benzine

Per 1 oktober 2019 zal de Euro 95 benzine op ons tankstation vervangen zijn door E10 benzine. Verschil in deze benzine zit in de toegevoegde hoeveelheid bio-ethanol. In Euro 95 zat maximaal 5% bio-ethanol bijgevoegd en in de nieuwe E10 benzine zit het dubbele bijgemengd. Deze wijziging is wettelijk verplicht. Voor sommige auto's zal de E10 niet geschikt zijn om de volgende redenen:

- Ethanol tast kunststof en rubber aan. Ethanol lost de weekmakers in kunststoffen op, waardoor zij poreus worden en kunnen gaan lekken. Ook kunnen deze kunststof materialen klevering gaan worden. Met 10% ethanol in de E10 benzine zal deze kans sterk toenemen.

- Ethanol absorbeert water uit de lucht. Het water condenseert in de tank en de ethanol ondersteunt de benzine niet meer. Hierdoor krijg je een laag octaan-brandstof bovenin de tank en een water-ethanol-mengsel op de bodem van de tank. Als dit wordt meegezogen in de verbrandingskamer, ontstaat een slechte start en zeer ruw lopen van de motor. Dit kan ook schade veroorzaken aan de motor.

- Hoger brandstof verbruik. Ethanol bevat minder chemische energie dan benzine, en dit betekent dat er minder kilometers per liter brandstof gemaakt kunnen worden. 3-5% daling van het aantal kilometers kan verwacht worden.

- E10 veroudert sneller dan Euro 95. De houdbaarheid van ethanol is circa 3 maanden.

Concluderend is dit goed nieuws voor het milieu, maar slecht nieuws voor veel klassieke auto's, bromfietsen en motoren. Het beste is om ethanol arme benzine te tanken, zoals V-Power benzine. 

V-Power benzine is geschikt voor alle benzine auto's. Lees hier meer over V-Power benzine.

Is E10 geschikt voor jouw auto? Klik hier voor de check.

Terug naar overzicht